Van directiecomité naar directieteam

vanuit vertrouwen bouwen aan de organisatie
24 May 2023 by
Eva Lenaerts

Recent kreeg ik de kans om samen met Möbius met een nieuw directiecomité aan de slag te gaan. Al gauw kwam de suggestie om van dat comité een directieteam te maken.

Om het met Simon Sinek te zeggen "Een team is niet een groep mensen die samenwerken. Een team is een groep mensen die elkaar vertrouwen" en precies dat was de start op de vooravond van een tweedaagse offside op de Heerlyckheid van Elsmeeren. Elkaar leren kennen, durven aangeven wat ze nodig hebben van elkaar om vertrouwen te kunnen bouwen. Durven vertellen wat ze nog missen, waar ze nog onzeker over zijn of wat hen nog veilig achter hun 'masker' deed zitten.

Geleidelijk aan ontspande de groep waardoor we konden uitklaren wat het gemeenschappelijke hogere doel was van dit nieuwe team. Welke doelen ze zichzelf stelden, welke waarden ze belangrijk vonden als team.

Stap voor stap kon ieder onder woorden brengen wat ze lastig vonden of wat ze fijn vonden in een goede samenwerking en daar rolden dan weer concrete afspraken uit, over besluiten nemen onder andere, en dus ook over vergaderen, en die vergaderingen voorbereiden ...

Tenslotte stonden ze samen stil bij hun persoonlijke voorkeuren in aanspreken en aangesproken worden, in vaart maken of overdenken, ...

Ze kwamen als een comité, ze gingen als een team.


Eva Lenaerts 24 May 2023
Share this post